Guide for lading

Som navnet antyder, er en hurtiglader mye raskere enn en vanlig elbillader. Disse superkraftige enhetene kan sørge for å få bilen ladet opptil 80 % på mindre enn en time avhengig av bilens modell, batterikapasitet og temperatur. I tillegg er de ekstremt praktiske for de som alltid er på farten.

Siden hurtigladere fortsatt er et relativt nytt konsept, har elbilførere imidlertid lurt på hvordan dette virker, og om stadig bruk av hurtigladere kan ha en negativ innvirkning på fremtidig batterilevetid. Derfor har vi satt sammen denne nyttige guiden for å fortelle deg alt du trenger å vite om hurtiglading.

Hva er hurtiglading?

Det finnes tre forskjellige typer lademetoder tilgjengelig: langsom, semi-hurtig og hurtig. Og, som du kan gjette, er hurtiglading for tiden den raskeste måten å lade en elbil på. Det er verdt å være klar over at de fleste bare vil lade bilen opptil 80 % på den hurtige måten, for å bevare bilens batterilevetid, før ladingen faller til et langsommere tempo.

Det finnes for tiden to typer hurtiglading: vekselstrøm (AC), som gir mer strøm enn semi-hurtige billadere på 43 kW. Den andre veien er via likestrøm (DC). Den produserer likestrøm rett til bilen, slik at det ikke er behov for en omformer, slik at kjøretøyet kan lades mye raskere.

image

Hva er forskjellen på semi-hurtige og hurtige billadere?

Semi-hurtige billadere kommer som forskjellige varianter, fra 7 kW til 22 kW. En lader på 7 kW bruker mellom 4 til 6 timer (temperaturavhengig) på å fullade et kjøretøy, mens en på 22 kW vil bruke rundt 1 eller 2 timer (temperaturavhengig). De fleste semi-hurtige enheter vil være vekselstrøm, men noen leverandører skaper også likestrøm.

I tillegg er de fleste semi-hurtige billadere løse, noe som betyr at kabelen ikke er koblet til enheten, slik at du kan bruke din egen. Dette kan noen ganger være mer praktisk enn hurtigladere som har bundet kabler, slik at bare kjøretøy som er kompatible med den kontakten, kan bruke den bestemte enheten.

Hvordan finner jeg hurtigladere?

Du finner vanligvis hurtigladere på de fleste bensinstasjoner, noe som gjør det mer praktisk enn noensinne. Så mens du henter en kopp kaffe eller tar deg en rask matbit, kan du la bilen lade og være på veien igjen på under en time.

Den beste måten å finne hurtigladere i nærheten på, er med diverse apper som finnes på markedet.

For øyeblikket er det ikke så mange likestrøms hurtigladere sammenlignet med vekselstrøm, sakte eller semi-hurtige billadere, men antallet kommer til å stige kraftig siden stadig flere velger elbil.

image

Kan alle elbiler bruke hurtiglading?

For å kunne lade bilen hurtig, må den ha mulighet for hurtiglading. For ladere som bruker vekselstrøm, må bilen ha en type 2-kontakt. Likestrømsladere bruker derimot CCS- eller CHAdeMO-kontakter, slik at du bare kan bruke én av disse hvis bilen er kompatibel.

Vil hurtiglading skade batteriet mitt?

Nei, hurtiglading vil ikke skade batteriet. Elbiler bruker litium-ion-batterier som tømmes over tid, men de vil ikke bli skadet når de lades kontinuerlig ved høy effekt. I dagens verden er kjøretøyene ekstremt intelligente, og hvis bilen din mener den ikke kan håndtere det høye strømvolumet, vil den automatisk begrense mengden til bilens maksimale kapasitet, og dermed beskytte batteriet.

Hurtiglading med MG ZS EV

Hvis du leter etter en praktisk og økonomisk elbil, kan MG ZS EV passe for deg. Den lader inntil 80 % på bare 40 minutter (temperaturavhengig) fra et ladepunkt på 50 kW, noe som gjør den perfekt når du skal utforske landet sammen med familien. Den lades fra en standard hjemmelader på 7 kW på 6,5 timer (temperaturavhengig), slik at du bare kan koble den til hver kveld og våkne opp til et fulladet kjøretøy, klar til å starte dagen.